
Een kanon van een wijn, de nieuwe IL CANNONE ROSSO APPASSIMENTO DI SICILIA
Wat betekend Appassimento op Sicilië nou eigenlijk?
Appassimento betekent in het Italiaans 'verbleken' of 'verwelken' en verwijst naar een wijnbereidingsproces waarbij gedroogde druiven, in plaats van verse druiven, worden gefermenteerd. Het drogen van de druiven kan gebeuren door de druiven op reguliere rijpheid te oogsten en de trossen te laten drogen voor enkele weken tot enkele maanden in de wijnmakerij, of de trossen in het mooie, droge herfstweer te laten hangen aan de wingerd voor enkele dagen tot een maand of twee.
Wanneer wijnmakers het appassimentoproces gebruiken, creëren ze wijnen met een volle body en vol intens fruit, een evenwichtige zuurgraad en soms een licht zoete ondertoon.
De wijnmaker van Il Cannone, Dottore Fillipo, laat de druiven 3 weken later oogsten dan regulier, zodat de Appassimento methode in de wijngaard plaatsvind. Door deze methode verdampt 1/3 water in de druiven waardoor er meer concentratie ontstaat met lagere opbrengsten. Dit laat de Dottore doen bij de druivensoorten Frappato, Nero d'Avola en een enkel perceel Syrah. Na de Appassimento oogst van de druiven, worden de druiven zacht geperst en gefermenteerd op lage temperatuur om de fruitigheid te behouden. Uiteindelijk rust de wijn enkele maanden op grote, oudere, slavonisch eiken vaten om wel rijping mee te geven maar geen nieuw-eiken-vanille. De Dottore brengt de rijke Cannone wijn op fles en bezegelt hem met de Royal Blue - Il Cannone. "Een kanon van een wijn!"

